2013/07/12

СТРАХ ОД ЉУБАВИ

Четвртак, 5. јули
Позориште лутака Пинокио

19,00 часова


СТРАХ ОД ЉУБАВИ
По роману Дарина Лепосаве Вукоичић Јовановић
Адаптација, режија, извођење: СОЊА ЈАУКОВИЋ
Продукција: Филокалија, Београд

ДАРИНА: Несам смела да дозволим ником више да ме повреди, а то је могло сам' ако ником срце више не дам. И несам га дала! И оно се, како је време пролазило, окаменило. Дигла сам око себе големе зидине, које више нико неје могô да поруши. А временом сам се и ја заробила у те зидине и несам могла да изиђем. Зазидала сам саму себе.

СОЊА ЈАУКОВИЋ

          Завршила XIV Београдску гимназију, дипломирала глуму на ФДЗ у класи професора Миње Дедића и Миленка Маричића. Чланица Народног позоришта од 1969. године, а у статусу апсолутне првакиње од 1980. године.
Остварила велики број улога из класичног (Есхил, Шекспир, Горки, Бен Џонсон, Достојевски, Вебстер, О’ Нил, Х. Бел, Т. Вилијамс, Нушић, Крлежа) и савременог репертоара (Олби, Команин, Хавел, Кохоут, Бећковић, Мекдона, Сл. Жикић, Душан Ковачевић).

          Страх од љубави пета је монодрама у извођењу Соње Јауковић. Пре ње, играла је монодрамске представе Не знаш ти њиг (по Матији Бећковићу), Људски глас (Коктоа),
Марија и Ана (по В. Ивановићу) и Јефимија (Звонимира Костића).

          Одиграла је већи број улога у телевизијским драмама, а широко гледалиште је памти по улогама у ТВ серијама Идемо даље (режија Здравко Шотра), Ориђинали (Ж. Николић), Ђавоље мердевине (В. Слијепчевић), Лисице (Г. Стојановић), Грех њене мајке (З. Шотра), Рањени орао (З. Шотра), Село гори а баба се чешља (Р. Бајић), Време је за роде (Гајић).

          За глумачки рад добрила је бројне награде и признања, од којих посебно издваја шест награда Народног позоришта, Мајску награду града Београда, Златни беочуг,  као и национално признање за допринос култури Србије.


          Уз редовне глумачке активности, обављала је дужност Председника Савеза драмских уметника Србије 2004-2006, а такође је била и уметнички директор Народног позоришта у Београду 2006.























Нема коментара:

Постави коментар