2013/07/04

STAND UP

Посебан програм

STAND UP КОМЕДИЈА

- ИСТОРИЈА

Stand up комедија је сценска форма настала у Америци средином 19. века, из водвиља и бурлеске. Семе из кога ће се развити нови правац заправо је била врста шаљиве најаве, уводног монолога у представу. Теме су варирале од причања масних вицева, кратких анегдота и шаљивих прича до политичке сатире и имитација. Временом, тај уводни део прераста у тачку за себе а најављивач постаје – комичар. Комедија, која је до тада била резервисана углавном за позоришта, почетком 20. века сели се у мање просторе, клубове кабаретског типа, а комичари наступају као церемонијал мајстори (MC) и глумци у скечевима, преузимајући полако централну улогу у представи. 
Појава радија, филма и телевизије, педесетих година прошлог века, рађа нове звезде, као што je амерички комичар и глумац британског порекла Bob Hope, који поставио темеље модерне je stand up комедије. Играјући на Бродвеју у водвиљима, а касније на филму и телевизији, стекао је огромну популарност, али је највећу славу задобио појављујући се као водитељ на разним наступима где је кроз духовите коментаре и најаве изградио препознатљив стил комедије и постао пионир новог правца. Занимљиво је да је, у својој 70 година дугој каријери, 14 пута водио церемонију доделе Оскара, наступао за 11 америчких председника и добио више од 2.000 признања и награда. Повукао се из посла у 93. години а умро у стотој. (Када га је на самртној постељи супруга упитала где жели да га сахране, рекао јој је: “Изненади ме”) 
Следећа генерација изнедрила је једног од најзначајнијих комичара свих времена Lenny Brus-a. Lenny је увео истину на сцену, причајући о забрањеним темама (политика, религија, секс, патриотизам, морал, абортус, дрога…) и постао нека врста друштвеног коментатора. Бунтовник против естаблишмента, више пута хапшен и кривично гоњен због вулгарних израза, комичар чију су каријеру обележили чести проблеми са законом и дрогом, постао је симбол слободе говора и отворио врата читавој генерацији комичара који су седамдесетих година прошлог века, настављајући где је он стао, учинили станд уп комедију једним од најпопуларнијих жанрова у индустрији забаве. Седамдесете су означиле рађање модерне комедије, отварало се све више клубова комедије, од Њујорка до Лос Анђелеса ницали су простори у којима су занат пекла многа позната имена.
George Carlin, предводник новог таласа комичара, који је себе и свој материјал трансформисао од упегланог и обријаног, пријатног и веселог комедијаша и радио-водитеља из средине педесетих до иконе бунтовничког и циничног критичара хипијевског изгледа.
Richard Pryor, по многима један од најбољих комичара свих времена, предводник афроамеричких комичара, заједно са Bill Cosby-jem, затим Steve Martin, који је stand up-u додао иронију, градећи материјал на исмевању show biznisa, иронично посматрајући и сопствени живот. 
Крајем седамдесетих клубови су постали тесни за све који желе да виде неке од наведених звезда па се тако прича пренела у велике дворане и хале и на стадионе. Кренула је комерцијализација, а станд уп комедија се ширила муњевитом брзином. Паралелно се стварала и сцена у Енглеској. Велики допринос имала је и телевизија, са култним емисијама као што су SATURDAY NIGHT LIVE i TONIGHT SHOW које су изнедриле мање-више најзначајније комичаре 80. и 90. година прошлог века: Eddie Murphy, Robin Williams, Bill Hicks, Jerry Seinfeld... Осамдесетих, stand up комедија доживљава свој врхунац, отвара се на стотине клубова, долази до хиперпродукције, сви желе да буду комичари, угледајући се на оне који су већ ТВ звезде у ситкомима конципираним по њима (Cosby Show, Seinfeld...). У хиперпродукцији трпи квалитет, много лоших комичара и исто таквих клубова довело је до засићења и средином деведесетих ћинило се  да ће се станд уп комедија урушити. Многи клубови су престали са радом. Позитивно што су донеле деведесете године је почетак рада кабловске телевизије Comedy central, која у почетку репризира старе емисије и серије, а касније продуцира сопствени програм и тако представља нова лица комедије (Dave Chappelle, Louis CK...).
Од 2006. програм телевизије Comedy central почиње да се емитује у већем делу Европе, Индије, Аустралије... А експлозијом интернета, stand up комедија је постала доступна целом свету, прешавши дуг пут од позоришта, кафана, клубова, хала и стадиона, од обичне забаве до начина да се пренесе нека порука или став. И докле год буде људске потребе да се искрено смеје ономе што нас окружује биће и станд уп комичара.


-    ШТА ЈЕ STAND UP КОМЕДИЈА  
Stand up комедија је прочишћени, огољени хумор, преточен у једну од најтежих сценских форми где комичар, сам на сцени, причајући најчешће сопствени материјал, покушава да насмеје публику, обраћајући се директно њој, за разлику од класичног позоришта где постоји такозвани „четврти зид“. Без публике нема станд уп комедије. Она или награђује комичара смехом и аплаузом, или, ако не испуни задатак тишином, или чак добацивањем. Ти који прекидају комичара зову се „хеклери“ (од глагола heckling) и комичар мора да буде спреман да ућутка добацивача и завлада публиком. За то је потребно много вежбе и концентрације. Битно је рећи да је писање и припрема материјала дуг и напоран посао. Теме су најчешће животне: од мушко-женских односа, политике, стереотипа, па све до тривијалних ствари као што је гужва у превозу, одлазак код лекара или куповина. Како рече Џорџ Карлин: „Комичар мора да зна где је граница, и да је намерно пређе“.
Stand уп можемо поделити, по форми, на:
story teling (причање приче), које могу бити краће анегдоте, тематски повезане, или целовечерњи наступи на једну тему;
one liner (краћи виц, састављен од премисе и punchline, пример: моја жена је прикачена за апарат који је одржава у животу за фрижидер; Шта је најтеже код вожње ролшуа? Да признаш родитељима да си геј...)
и опсервациони хумор – ствари из свакодневног живота гледане другим очима (често почиње реченицом: да ли сте приметили да....)
                                                                                       Срђан Јовановић


Среда, 3. јули
КЛУБ ФЕСТ – ПИНКИ
21,00 час

Stand up комедија
ГРУПНА ТЕРАПИЈА 

Аутор: СРЂАН ЈОВАНОВИЋ

          Ауторски пројекат глумца Срђана Јовановића је прва српска представа у жанру stand up komedije. Представа је премијерно изведена 28. 5. 2009. у Битеф арт кафеу и од тада је, са великим успехом, одиграна око 150 пута у Србији, Словенији, Хрватској, Босни, Македонији, Црној Гори, Швајцарској... Од 2011. представа је на репертоару Звездара театра, првог позоришта које је препознало потенцијал новог жанра и отворило врата станд up komediji.
Групна терапија на духовит начин, кроз бизарне приче и имитације, без цензуре, описује време и простор у коме живимо, проблеме са којима се сусрећемо и теме које не желимо да помињемо. Као материјал за представу, Срђан користи управо процес стварања самог stand up-a, откривајући нам све проблеме са којима се сусретао у свом пионирском покушају. Огољена, шармантна, смела и маштовита, представа нуди плејаду ликова, од политичара, познаника, колега, родбине, преко здравствених радника, банкарских службеника и живописних догађаја који се хронолошки нижу у једну целину.

Битни наступи:

Фестивал ЛЕНТ:  2009,  2010.,  2011.,  2012. – Марибор
Фестивал ПАНЧ: 2011, 2013. – Љубљана
Stand up ФЕСТ: 2011. Београд
Шпас фест 2009. – Марибор
КУД Франце Прешерн – Љубљана
Ex teatar fest – Панчево
Theater Stadelhofen – Цирих 2011.
Фестивал ХАПС – Херцег Нови 2011.
Позоришна смотра малих форми 2010, 2011. – Бољевци

О АУТОРУ

Срђан Јовановић рођен је 1979. године у Београду. Дипломирао је глуму 2000. на Академији уметности БК. Позоришно искуство стекао је играјући у Атељеу 212, Позоришту на Теразијама, Битеф театру и Југословенском драмском позоришту.

Најзначајније представе:

Атеље 212:
Опера за три гроша, Роберто Зуко, Прича о Џипсију Тролману, Мала љубав за мене или шта плаши Винсента Прајса, Хенрик IV, Revolucija Master class...
Позориште на Теразијама:
Јубилеј, Лутка са насловне стране, Мушица, кабаре Замисли живот, Хамлет Eurotrash.
Југословенско драмско позориште:
Буба у уху.
Битеф театар:
Црта, Fakebook.

У периоду од 2003. до 2006. године учествовао у сатиричном серијалу Никад извини позајмљујући глас актуелним политичарима. Наставио да се бави имитацијама у две хит представе Индексовог позоришта.
Играо у филмовима Рат уживо – Дарка Бајића, Живот и смрт порно банде – Младена Ђорђевића и многим телевизијским серијама Породично благо, Стижу долари, Мансарда, Може и другачије, Кукурику шоу...
Године 2009. одлучио се за пионирски потез у жанру који до тог момента није постојао на српској позоришној сцениstand up комедију Групна терапија. Свој поглед на стварност представља публици кроз имитације и бизарне приче, претресајући мушко-женске односе, актуелну политичку ситуацију и утицај медија и маркетинга на савременог човека.
Године 2011. у продукцији ТВ Пинк снимљено је и емитовано осам епизода стeнд aп емисије ПОГЛЕД ОДОЗДО.

Признања:

Награда за најбољег младог глумца на фестивалу „Дани комедије“ у Јагодини.











STAND UP No 1
Игра: МАРИАНА АРАНЂЕЛОВИЋ

О представи
Стенд ап комедија под називом Stand Up NO.1 ауторски је рад глумице Мариане Аранђеловић, прве стенд ап комичарке у Србији.
На једноставан и свима разумљив начин, ауторка представе искреним тоном и непосредном комуникацијом са публиком, коментарише личне утиске и фрустрације, закључке о себи и свету који нас окружује, осврћући се на такозвана општа места и животне ситуације у које сви западамо.
Међуљудски односи, разлике и сличности полова, одрастање, сазревање, велика очекивања и пролазност младости као и специфичне одлике менталитета, само су неке од тема које обрађује и саопштава на шармантан и луцидан начин.
Стенд ап комедија Stand Up NO.1  премијерно је изведена 24 јула 2012 год.
На сталном је репертоару сцене „Култ“ културне установе „Вук“.
О аутору...
Дипломирала глуму 2000 год. у класи глуме и позоришне режије.
Прве године професионалног рада бави се едукацијом и стваралаштвом за децу и младе.
Позајмила је свој глас многим популарним анимираним јунацима.
Дебитује на ТВ екрану у  пројекту националне телевизије РТС,  породичној саги  “Село гори, а баба се чешља“, аутора Радоша Бајића,  тумачећи лик Милоне.
Првим стенд наступом на Фестивалу уличних забављача у Београду, августа 2011 год , постала је прва стенд ап комичарка у Србији.
Следе Стенд ап фестивали у Бања Луци и Стенд ап Фест у Београду где наступа са стенд ап комичарима из региона.
Живи и ради у Београду.









STAND UP КОМЕДИЈА
Игра: ИВАН ТОМИЋ

Глумац и stand up комичар. Иван Томић је рођен у Крагујевцу где је завршио основну и средњу школу. Факултет драмских уметности завршио је у Београду. У позоришту, на радију, филму и телевизији је остварио низ запажених и незапажених улога. И не само то… Одскора се придружио веселом  ансамблу Standup.rs-a у чијој организацији ниже успешне наступе у земљи и иностранству.
О представи
Стенд ап комедија под називом Stand Up NO.1 ауторски је рад глумице Мариане Аранђеловић, прве стенд ап комичарке у Србији.
На једноставан и свима разумљив начин, ауторка представе искреним тоном и непосредном комуникацијом са публиком, коментарише личне утиске и фрустрације, закључке о себи и свету који нас окружује, осврћући се на такозвана општа места и животне ситуације у које сви западамо.
Међуљудски односи, разлике и сличности полова, одрастање, сазревање, велика очекивања и пролазност младости као и специфичне одлике менталитета, само су неке од тема које обрађује и саопштава на шармантан и луцидан начин.
Стенд ап комедија Stand Up NO.1  премијерно је изведена 24 јула 2012 год.
На сталном је репертоару сцене „Култ“ културне установе „Вук“.
О аутору...
Дипломирала глуму 2000 год. у класи глуме и позоришне режије.
Прве године професионалног рада бави се едукацијом и стваралаштвом за децу и младе.
Позајмила је свој глас многим популарним анимираним јунацима.
Дебитује на ТВ екрану у  пројекту националне телевизије РТС,  породичној саги  “Село гори, а баба се чешља“, аутора Радоша Бајића,  тумачећи лик Милоне.
Првим стенд наступом на Фестивалу уличних забављача у Београду, августа 2011 год , постала је прва стенд ап комичарка у Србији.
Следе Стенд ап фестивали у Бања Луци и Стенд ап Фест у Београду где наступа са стенд ап комичарима из региона.
Живи и ради у Београду.













Нема коментара:

Постави коментар