2013/07/05

OТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА

Четвртак, 4. јули
Позориште лутака Пинокио

19,00 часова
Свечано отварање 38. фестивала монодраме и пантомиме
Фестивал отвара Братислав Петковић
Министар културе и информисања у Влади Републике Србије





Братислав Цветковић Министар културе и информисања у Влади Републике Србије
Поштоване даме и господо, поштовани уметници, цењени гости, драги пријатељи,

      Драго ми је што ми је припала част да отворим 38. Фестивал монодраме и пантомиме не само као министру културе већ и као позоришном редитељу.
      Током три деценије дуге историје Фестивала изведено  је премијерно више од две стотине монодрамских остварења, што говори о подстицајној улози фестивала на ову драмску врсту. У тако великој продукцији формирали су се неки доминантни правци и започели токови савремене монодраме и пантомиме.
      Важност оснивања овог јединственог фестивала код нас који негује театар једног глумца, универзалност језика пантомиме, где магија покрета и речи заузима превасходну меру и превагу над свим другим, први је уочио његов идејни творац Љубиша Ружић, али и многи истакнути ствараоци. Уз подршку Народног позоришта и Позоришта лутака Пинокио, 1973. године одржан је први фестивал.
      Последњих година, Фестивал је постао део европске породице сродних манифестација и тиме отворио пут нашим глумцима и представама да се повежу са европским колегама и да се упоредо развијају.
      Ово је прилика да се једном годишње скрене пажња на значај ових посебних видова позоришне уметности, да се истакну ствараоци у тим областима, да се љубитељи упознају са новим остварењима као и да се образује млада публика. 

      Проглашавам фестивал отвореним!






ОДРЖАВАЊЕ 38. ФЕСТИВАЛА МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ
ОМОГУЋИЛИ СУ
ГРАДСКА ОПШТИНА ЗЕМУН
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ



Нема коментара:

Постави коментар