2013/07/06

НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА



ОДЛУКА СТРУЧНОГ ЖИРИЈА 38. ФЕСТИВАЛА МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

Стручни жири 38. фестивала монодраме и пантомиме у саставу: Владица Милосављевић, драмска уметница, председница, Ана Григоровић, редитељ и Марко Стојановић, драмски уметник, једногласно и лако донео је следеће одлуке:

Златна колајна Маја Димитријевић за монодраму додељује се Марти Береш за монодраму „One girl show“ због узбудљивог  поигравања са аутобиографијом и фикцијом, бавећи се положајем жене и глумице у друштву. Марта Береш осваја својом храброшћу, топлином и шармантном импровизацијом.

Златну колајну за пантомиму жири додељује Оферу Блуму. Офер Блум служи се прецизно техником класичне пантомиме у комбинацији са савременом анимацијом. Упркос техничким проблемима, његов чист израз и сценска искреност пробудили су у гледаоцима дубоку људску чедност и веру да сцена зависи само од глумца и његове душе.


Марта Береш прима ЗЛАТНУ КОЛАЈНУ од  директорке фестивала Ладе Мирков


ОДЛУКА ЖИРИЈА ПУБЛИКЕ

Жири публике у саставу: госпођа Павлина Николић-Левковски, госпођица Алесија Ћустић, госпођица Јелена Родић, господин Александар Драгутиновић и господин Бранко Николић, ове две вечери помно је пратио сваку вашу реакцију, цењена публико, сваки ваш спонтани уздах, смех, сваки ваш аплауз, од најмањег, средњег, па до оних бурних, праћених узвицима „браво“, и, као и ви, имао је заиста тежак задатак, јер су сви извођачи били изванредни, маестрални. Ипак, одлучили смо да најбоља међу најбољима буде и да Златну колајну Синиша Дашић прими госпођа Соња Јауковић за монодраму „Страх од љубави“.

                                         ОДЛУКА ЖИРИЈА ЗА ИНВЕНТИВНОСТ

Специјалну награду за инвентивност додељује Катедра за креативне индустрије Факултета за инжењерски менаџмент као подршку инвентивности у креативности уметничког дела. Жири у саставу: Александар Илић, кореограф, председник, професор књижевности и публицист Теодора Сујић и професор др Владимир Томашевић, једногласно је одлучио да награду добије представа „One girl show“ у извеђењу Марте Береш из Суботице.
Образложење: Марта Береш је заронила до суштине лика говорећи хуморно, мајсторски, топло, искрено о животу, породици, љубави, патњи. Говорила је врсним зналачким уметничким језиком, пленила неодољивим сценским шармом никад не прелазећи границу доброг укуса. Прешла је рампу, дотакла публику која је препознала њен исконски дар, искреност тако ретку у данашње време, људску и уметничку искреност.
Храбро, веома храбро и даровито пошла је наизглед познатим стазама и потпуно поништила захтеве испразне „помодарске и нове тенденције“.
Представа у режији и избору музике Андраша Урбана у костимима Марте Береш и Андрее Ледењак, у кореографији Тибора Гажоа је духовита, иронична и искрена, прожета снажним емоцијама и иновативна у храбром враћању правим вредностима. Зрачила је чистим стилом, искреношћу, једноставношћу и племенитошћу, поништавајући „нове тенденције“ и „помодност“ који прикривају празнину и уметничку немоћ.
На први поглед ова одлука жирија може изгледати као негација сопственог проседеа, али зашто не, препозната је инвентивност у давно заборављеној једноставности и хуманости.

                               ОДЛУКА ЖИРИЈА ЗА СТЕНД АП КОМЕДИЈУ

Жири за доделу награде Миодраг Андрић – Љуба Мољац за најбољу стенд ап комедију чинили су сами извођачи стенд ап комедије – учесници 38. фестивала монодраме и пантомиме.

Жири је донео одлуку да се награда Миодраг Андрић – Љуба Мољац додели Срђану Јовановићу за представу „Групна терапија“.


Срђан Јовановић, Марко Стојановић, Соња Јауковић и Офер Блум




Објављивањем поста НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА овај блог није завршен. Има још много вредног писаног материјала и фотографија које ћу током следеће две недеље прилагодити за приказ на блогу и редоследно додавати док не комплетирам приказ свих представа и активности на фестивалу.
                                                                                                                                    Аутор блога
                                                                                                                                  и ваш фотограф
                                                                                                                                  Зденко Штромар

Нема коментара:

Постави коментар